Vanliga frågor och svar om ägg

Hur vet jag om ägget är färskt?

Om man knäcker ett färskt ägg, så är gulan hög/toppig och fast. När ägget åldras blir gulan lösare och flyter ut mera. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.

Är det ok att äta ägg som passerat bäst-före-datum?

Ägg som förvarats på rätt sätt har en hållbarhet på över 28 dagar. Ägg som har förvarats i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt håller sig färska i minst 2 månader. Ett tips är att knäcka ägget i en skål. Om ägget luktar och ser normalt ut går det i regel att äta.

Påverkar hönans foder äggets smak?

Ja, fodret kan påverka smaken på ägget. Därför väljer vi noga ut vad foder våra hönor äter.

Kan ägg mögla?

Det är mycket ovanligt att ägg möglar. När detta händer beror det i regel på att ägget har förvarats alltför lufttätt. Äggen som förvaras i kylskåp har en hållbarhet på 2-3 månader.

Kan jag frysa ägg?

Nej, det går inte att frysa ägget i sitt skal, eftersom skalet spricker vid infrysningen och gulan blir seg. Ägg kan frysas och tinas med bibehållen kvalitet om man knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan före infrysningen.

Varför håller sig råa ägg längre än kokta?

Äggets eget skalskydd förstörs när ägget kokas och vatten tränger in i ägget genom porerna. Med vattnet följer bakterier, därav den förkortade hållbarheten. Det råa äggets skal håller bakterier utanför.

Varför är äggen ibland bruna?

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på äggskalet förhåller sig så att bruna höns för det mesta lägger bruna ägg och vita höns värper för det mesta vita ägg.

Varför kan det ibland vara svårt att skala kokta ägg?

Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen. Skalningen kan också underlättas om äggen förvaras i rumstemperatur några dagar före kokning. En dag på köksbänken motsvarar fyra dagar i kylkåpet är en enkel tumregel.

Vad innehåller fodret till svenska höns?

60-70% spannmål som vete, korn, havre och rågvete. Fodret innehåller även proteinrika råvaror som soja, rapsprodukter (frö och mjöl) och/eller ärtor. Dessutom tillsätts kalk, vitaminer, mineraler, extra aminosyror och enzymer för att fodret ska motsvara hönans behov.

Varför blir en del ägg stora och andra små?

Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

Varför innehåller vissa ägg flera gulor?

När den unga hönan börjar lägga ägg händer det ofta att hon råkar släppa två äggulor samtidigt, vilket ger ett ägg med dubbla gulor.