Fakta om ägg

ALLT DU BEHÖVER I ETT OCH SAMMA SKAL

Ett vanligt svenskt ägg är ett litet underverk av koncentrerad näring i en funktionell förpackning. Det innehåller nämligen nästan allt som människan behöver.

Till att börja med fullvärdigt protein med ett biologiskt näringsvärde som är den högsta man kan finna i något naturligt livsmedel. Proteinet består av aminosyror som både till sammansättning och kvalitet är så bra att de kan utnyttjas av kroppen till nära 100 %.
Det mesta av proteinet finns i äggvitan. Eftersom ägg innehåller protein av högsta kvalitet används det som standard för att mäta proteinkvaliteten i andra livsmedel.

Näringsdeklaration

Ägg innehåller också vitaminer bl.a. A, D, E, K, B samt viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, tillväxten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 som också kallas riboflavin är bra för hyn och stimulerar kroppens eget immunförsvar.

Ägg innehåller också mineralämnena järn, som bl a stimulerar blodets förmåga att transportera syre samt selen, jod, koppar, mangan, fluor och zink. Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.

Kolesterol är en väsentlig del av strukturen i varje kroppscell, ett nödvändigt fett för att kroppen skall fungera. Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut ur kroppen. Friska personer som äter en balanserad kost och som motionerar regelbundet kan i princip äta hur många ägg som helst. Endast personer som av olika orsaker tvingas hålla diet måste vara restriktiva med livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

VAD BETYDER KODEN PÅ ÄGGET

Alla ägg är märkta med en kod som anger produktionssätt, ursprungsland och producent. Ägget kan också vara märkt med en rosa check. När du ser en rosa check på ägget betyder det att ägget är certifierat i enlighet med svensk äggkvalitet. Den garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

ÄGGETS BESTÅNDSDELAR

Skalet består huvudsakligen av kalcium och det finns samma mängd kalcium i skalet på ett litet som på ett stort ägg.

I början av värpperioden är äggen små och har ett tjockt skal, i slutet av perioden är äggen betydligt större och har ett tunnare, skörare skal.